Természetes fogfehérítés

Hagyományos fogfehérítő módszerek

Fogfehérítés természetes módja
A fogfehérítés természetes módszerrel

A fogorvos néhány tanács a hagyományos fogfehérítő módszerekről. Sokan úgy gondolják, hogy ami megoldható rendelői körülmények között, és hosszú évekig tartó innovációval kikísérletezett kémiai szerekkel, az természetes alapanyagokkal, hagyományos módszerekkel is helyettesíthető.

Ez csak részben igaz is.

A menta például napjainkig a legtöbb fogkrém egyik fontos összetevője. A nevéből, ill. alapanyagából eredően, kellemes menta ízű, hűsítő hatású!

Noha a hagyományos módszerek valóban segítenek a fogak elszíneződésének enyhítésében, sajnos be kell látnunk, hogy ugyanolyan eredményt nem várhatunk a gyógynövényektől, és a háztartásban megtalálható szerektől, mint a több évtizedes kutatómunka, orvosok, kémikusok által kifejlesztett anyagoktól.

Lássunk pár jól bevált, házi praktikát az esztétikusabb fogak érdekében:

Szódabikarbóna

Az ókorban az elszíneződött fogak fehérítését hamuval és szódával próbálták megszüntetni. Elég csekély sikerrel. Mára ebből a szódabikarbóna maradt meg a fogak legpraktikusabb házi fehérítőjének.

A szódabikarbóna használata: Szórjuk a szódabikarbónát a fogkrém tetejére, majd ezzel a párosítással mossuk meg a fogainkat. Természetesen fehérít, és nem sérti a fogzománcot. Közvetlenül is alkalmazható, ilyenkor a benedvesített fogkefére szórjuk a port, és így mossuk meg a fogainkat.

Sós fogkrém

A fogkrémünk tetejére sót szórunk, és így mosunk fogat. A só fehérítő hatása pár hét elteltével már látszódik. Hátránya, hogy a sókristályok erősen koptatják a fogzománcot. Ha ezt a megoldást szeretné valaki kipróbálni, akkor finomított, tengeri vagy himalájai só használata javasolt.

Megelőzhetjük fogaink sárgulását úgy is, ha naponta zellert, almát, körtét vagy sárgarépát fogyasztunk. Ezek a zöldségek és gyümölcsök segítik a nyálképződést, ezáltal segítenek eltávolítani a fogaink felszínére lerakódott lepedéket és ételmaradékot, ami a fogak elszíneződéséért felelős.

Olvass tovább

Tévhitek a fogápolásról

Tévhitek a fogápolás kapcsán

Fogápolás tévhitek fogmosás
A fogápolás tévhitei

Már kiskorunkban, a tejfogak ápolásakor megtanítják a szüleink a fogmosás műveletét. Mégis a felmérések azt mutatják, hogy minden 3. embernél gond van a fogápolás körül.

Jogos a kérdés: mit lehet elrontani rajta? Sajnos elég sok mindent.

A fogak tisztán tartása nélkülözhetetlen, a közvetlenül étkezés után történő szájhigiéné azonban káros lehet. A szájüregünkben normál esetben a kémhatás az enyhén savastól, a semleges, pH 7-ig terjedhet. Az erózió leginkább akkor alakul ki, ha a szájüreg pH-értéke savas kémhatásúvá válik, vagyis 5,5 pH alá esik.

Most „tisztázzuk” a fogápolás körüli tévhiteket!

Étkezés után rögtön fogat kell mosni.

Ez így nem teljesen igaz!

Az elfogyasztott ételekben, italokban olyan természetes eredetű vagy hozzáadott savak találhatók, mint az aszkorbin-, borkő-, foszfor-, alma-, citromsav. A savak hatására a szájüregben kioldódnak a fogzománcot alkotó ásványi anyagok, ezért a zománc felpuhul, ami érzékennyé teszi a fogakat. Ezért közvetlenül étkezés után nem célszerű dörzsölni a fogzománcot, csak 20-30 perc elteltével. Addig kiváló eszköz lehet egy cukormentes rágógumi.

Minél keményebb a fogkefe, annál hatékonyabb a fogmosás

Ez igazán fog-as kérdés, mert legalább 40 féle fogkefét lehet kapni, és valljuk be hősiesen: eligazítás nélkül nemigen tudjuk első blikkre, melyik a legideálisabb a számunkra. A lényeg, hogy egészséges fogínyhez és fogakhoz félkemény fogkefe használata javasolt, az érzékeny fogínyre és fogakra pedig a puha sörték a megfelelőek.

A kemény fogkefe sok esetben kárt tehet a szájüregben. Amikor a fogainkat mosás közben izomból dörzsöljük, apró vájatokat okozunk a fogainkon. Tehát az is fontos, hogy olyan fogkefét válasszunk, amelynek a nyaka harmonikaszerűen van kiképezve. Ez csillapítja a túl erős nyomást.

Fogmosás helyett együnk almát?

Ehetünk, de utána 20 perccel mossunk fogat. Az almában levő gyümölcssavak és fruktóz károsíthatják a fogzománcot, ezért az alma a fogmosást nem tudja helyettesíteni.

A rágógumi helyettesítheti a fogmosást?

Jó lenne, ha így lenne. Igaz ugyan, hogy a rágógumi fogyasztása segít a száj ideális pH értékének visszaállításában, de egyelőre még nem találták fel az olyan fogápolási eszközök hatékonyságát kiváltó rágót, mint a fogselyem, a szájvíz, vagy a fogkefe.

Fogápolás gyanánt rágózni kb. olyan, mint a motor nélküli autóba ülni. Az illúzió megvan ugyan, de a lényeg hiányzik.

Minél többször mosunk fogat, annál tovább marad fehér?

Egészséges igen, bizonyos korlátok között, fogaink fehérsége viszont az elfogyasztott ételektől, italoktól is függ. Naponta legalább kétszer, de inkább minden étkezés után mossunk fogat.

A túlzásba vitt fogmosás káros lehet a fogak felszínére és felboríthatja a szájban lévő természetes flóra egyensúlyát. Az azonban lényeges, hogy egy alapos fogmosás legalább 3-5 percig tartson, és aki igazán alapos akar lenni, az fogselymet is használjon a fogmosások után.

Itt az idő, hogy Te is betérj hozzánk, hogy alig egy órán belül hófehér fogakkal és elégedett mosollyal távozhass.